Så optimerar du dina Tableau Extrakt

Att använda extrakt i Tableau är ofta en garanti för att få fantastisk prestanda på stora datamängder. Ibland kan det dock gå lite trögt även när vi använder extrakt och då kan det vara bra att känna till hur Du kan optimera ditt Tableau extrakt genom att bara inkludera den data du faktiskt behöver. Mer specifikt så kan du exkludera kolumner, använda filter för att begränsa antalet rader, aggregera data och specifikt för datum ”rulla upp” datum till en lägre detaljnivå tex år eller kvartal istället för dag.

1.

Göm oanvända fält. Gömda fält inkluderas inte när du skapar ett extrakt. Genom att gömma onödiga fält innan du skapar ett extrakt, gör du extraktet mindre och förbättrar prestandan. Klicka på drop-down menyn till höger om Datapanelen och välj ”Hide all Unused Fields”.

Screen Shot 2016-03-08 at 14.18.51

2.

Högerklicka på datakällan och välj ”Extract Data”.

I dialogen, definiera ett eller flera filter för att begränsa hur mycket data som ska extraheras. Värt att känna till är att när du anger globala filter i Tableau adderas de automatiskt till listan av extrakt-filter.

3.

När du har definierat dina filter, välj ”Aggregate data for visible dimensions”. Detta kommer resultera i att din data aggregeras i enlighet med standardaggregeringen för mätetal. Om ditt extrakt innehåller datum kan du välja att ”rulla upp” datum för att på så sätt justera detaljgraden i dina datum vilket ytterligare hjälper till att minimera storleken på ditt extrakt.

4.

Nu är det bara till att klicka på ”Extract” och ange var du vill spara ditt extrakt (.tde-fil). Extraktet kommer bara innehålla fält som är synliga (inte hidden) i Tableau och din data kommer vara aggregerad enligt din specifikation.

Du kan uppdatera ditt extrakt närsomhelst genom att i menyraden välja Data -> ”Refresh All Extracts”.

5.

En sista sak som kan vara bra att göra är att slå på Tableau’s inbyggda optimering för extrakt. När vi väljer att göra detta skapas en sekundär struktur i ditt extrakt som ytterligare snabbar på framtida frågor som ställs mot din data. För att slå på optimeringen går du via datamenyn till din datakälla och därifrån väljer du Extract -> Optimize.

Screen Shot 2016-03-08 at 14.21.40

Det som händer när vi väljer att optimera extraktet är följande:

Alla kalkylerade fält beräknas i förväg och sparas som så kallade ”materialiserade beräkningar” i extraktet. Resultatet av detta är att Tableau numera kan leta upp ett värde som redan är beräknat, istället för att utföra beräkningen varje gång den används. Det finns ett antal undantag där Tableau inte materialiserar beräkningar. Detta berör beräkningar som innehåller särskilda funktioner som tex: NOW(), TODAY(), externa funktioner som RAWSQL och R eller Tableau’s inbyggda ”Table Calculations”.

Om du gör ändringar i eller tar bort några av de beräkningar du hade när du valde att optimera ditt extrakt, kommer dessa materialiserade beräkningar tas bort från extraktet och inte bli tillgängligt förrän du väljer att optimera extraktet på nytt.

När en arbetsbok innehåller filter som är satta till ”show only relevant values”, kan det vara prestandakrävande för Tableau att beräkna vilka värden som är relevanta. Detta eftersom Tableau för denna typ av filter först måste evaluera alla andra filter och sen beräkna de relevanta värdena baserat på valen som gjorts i de andra filtren. För att snabba på detta, skapar Tableau en så kallad ”acceleration view” som beräknar de möjliga filtervärdena och sparar denna accelererade vy i cacheminnet för att snabba på åtkomsten till den samma.

Ha en skön dag!

/Mathias Bengtsson – Tableauspecialist RAV Sverige AB

CV Porträtt Bild Mathias Bengtsson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *